Žumberačka-uskočka obitelj Badovinac

badGrb Vraneše Badovinac

Uskočka plemićka i časnička obitelj podrijetlom iz Senja,a prvi spomen od  ove uskočke obitelji nalazimo u poznatom drugom popisu senjske vojne posade na tvrđavi Nehaj iz 1551.godine. Vraneša Wadovinaz(Badovinac),vojvoda senjskih uskoka dobio je zbog vojničkih zasluga carsko plemstvo i grb od cara Maximilijana II. u Beču 23.studenog 1567.godine. Uz njega kao senjske vojvode iste godine austrijsko plemstvo su dobili: Radonja  (Radojica) Bastašić, Radić Vignevitsch ( Vignjević),a nešto kasnije 5.kolovoza 1569. god. carsko austrijsko plemstvo, također su dobili uskočke vojvode: Juraj Batalović,Silvester Jurić, Vice i Vuksan Marinković,Ivan Heraković,Vuk Višesavić,Gašpar Vučetić i Radman Vučetić.

Od žumberačkih plemićkih obitelji koje su još ranije u borbama s Turcima i Mlečanima stekli razne privilegije bili su osim Badovinaca i obitelji: Hranilović, Gvozdanović,Predović i Smičiklas. Svi oni su carsko plemstvo i grb dobili zbog revnosti u izvršavanju vojničke službe jer su se kao vojvode senjskih Uskoka istaknuli u borbama protiv Turaka koji su stalno napadali grad Senj i njegovu okolicu. Kao poznati senjski uskoci i uskočke starješine  Badovinci  su nakon potpisivanja Madridskog Mira 1617. Između Austrije i Mletačke republike morali iseliti iz Senja,a njihove brodice i kuće bile su razorene da se nebi vratili natrag u Senj.Oni su prisilno raseljeni oko 1618.god. kao uskoci Vlasi jer je ovaj kraj bio slabo naseljen, a također je bilo i dosta napuštene zemlje za obrađivanje. Obitelji iz Senja prvom su naselile prostor oko Brinja,a zatim Žumberak gdje su također služili kao vojnici i iskusni časnici jer su vojničko umijeće  donijeli iz uskočkog grada Senja.U Žumberku i danas žive Badovinci,potomci raseljenih senjskih Uskoka.

uskok žSpomenik u Badovincima

Ugarsko-hrvatsko plemstvo s pridjevkom “Badovinski” dodjeljeno je 16.veljače  1896. god. Nikoli Badovinci,pomoćniku namjesnika za Bosnu i Hercegovinu,te kasnije odlični gradonačelnik grada Zagreba. Spomenuti Nikola Badovinac nakon okupacije Bosne i Hercegovine od Austro-ugarske 1878.god. organizirao je upravu u Bosni i Hercegovini  i kandidirao se za zastupnika. Pisao je mnogo o Žumberku i žumberačkom kraju i objavio nekoliko članaka i knjiga. Njegova kćerka Jelka udala se Đuru,riječkog poduzetnika i industrijalca,oca kasnijeg hrvatskog bana Viktora Ružića. Iz ove uskočke obitelji vodi podrijetlo i naš poznati iseljenik iz SAD-a John Badovinac, nekadašnji presjednik Hrvatske bratske  zajednice.

vid

Vid Badovinac iz Žumberka dobio je austrijsko plemstvo 1833.god. i njegov se grb razlikuje od Vraneša Badovinca. U grbu od Vida dominira ruka sa sabljom krivošijom.

prof. E.Ljubović

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Žumberačka-uskočka obitelj Badovinac

  1. branka kaže:

    Lijepi su ovi naši uskočki grbovi,a naši preci su ih zaslužili svojim junaštvom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>