Žumberačke prirodne čari

 rajska-vrataPogled od Rajskih vrata na središnji Žumberak

Malo zapadno od Zagreba su Alpe po mnogočemu, ali ne i po imenu. Žumberak je u modernom rječniku, prirodna granica Lijepe naše i Dežele. Žumberak je za mnoge mjesto koje (još) nisu posjetili, ali za Zagrepčane koji još tamo nisu otišli, jednostavno alarmantni znak smrtonosne lijenosti! Pješačke staze, planinarski putovi i prirodne ljepote su za sve radoznale i bistrooke koje još nešto može otrgnuti od prokletstva maloga ekrana. 0001434609_l_0_syjycoDraganov mlin u Slapnici

Žumberak je prepun ljepota. Prateći najjednostavniji pravac kroz gorje, onaj kroz koji nas vode asfaltne vijuge, trajno se susrećemo s nekom od vodenih manifestacija. Potoci i oni manji potočići, brbljaju uz samu cestu. Turisti će prožimati valovi radosti i jeze (što je valjda dobro za krvotok) zbog ubavosti prirodnih zavoja brborećih bujičica koje se smjenjuju s pokoljem najlon-vrećica po grmlju, podvodnim izbočinama radijalne i dijagonalne sorte (autogumama), ostacima picnic-posjeta (među kojima jedino samo šarenilo ima nekoga smisla…) i sličnim ostacima onih kojima kažimo to tako, mozak nije centralni organ. Vjerovali ili ne, ovdje postoje nenaseljena sela (kolikogod to tužno i nevjerojatno zvučalo).

g1Pred uskočkim spomenikom u Grabru

Stanovništvo Žumberka potječe dijelom od Uskoka koji su se povlačili pred Turcima i naselivši lakše obranjivu geografiju, donijeli u ovaj kraj i dijalekt iz našega Primorja. Gledajući predivna prostranstva ovoga kraja, nameće se ideja: opremimo li, naprimjer, ghost villages ili Gespensterdörfer, barem vodom i strujom; iznajmimo ih na deset(ak) godina nerazornom turizmu.

konjU Tomaševcima

Neka to bude za volju produktivne svađe, neki penzionerski dom iz Münchena. Uvjeren sam da bi Hansel i Gretel za jednu sezonu uredili kuće, staze, cestice i vrtove i uspjeli privući najraznolikiju bulumentu zainteresiranih; od neizbježnih trgovaca do nekih daljnjih, stvarno dobrih ideja.

Ivan Vukovic

Foto: Milan Duniskvarić i Milan Radić

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Žumberačke prirodne čari

  1. draga kaže:

    Prekrasne fotografije i šteta što je naš kraj zapušten.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>