Žumberački k(raj) zaboravljen od nadležnih vlasti

karta1Razumljiva je potreba jednog naroda i države da razvija središte političkog, kulturnog i gospodarstvenog života. Ta je potreba osobito izražena kod naroda koji je, kao hrvatski, stoljećima bio zemljopisno i upravno rascjepkan. Zagreb je danas narastao do četvrtine Hrvatske, a s područjem koje mu gravitira vjerojatno mobilizira polovicu ljudskih i gospodarskih potencijala. To dovodi do velikih infrastrukturnih problema, koji će se samo još u budućnosti povećavati. Poteškoće s prometom, opskrbom energijom, pitkom vodom, cijena stanovanja i zemljišta, ekološke posljedice iz dana u dan će poprimati sve ozbiljnije oblike. Široki i lijepi prostori Hrvatske sve više su pusti, Lika, Dalmatinska Zagora, Banovina, Kordun, Žumberak pretvaraju se u pusta područja, a pojava siromaštva i tendencija iseljavanja akutne su i u bogatim pokrajinama poput Slavonije, Srijema i Baranje. Loše su posljedice slijevanja ljudi i kapitala u Zagreb i njegovu okolicu na demografskom, gospodarskom i obrambenom planu.

27369150_183416789095330_6074371276975370096_o(3)

Dvije sestre na Geri – uskočka kapela sv. Ilije i slovenska sv. Jere 

Naši “pošteni političari” odobrena sredstva za cestu Sošice – Sveta Gera prije par godina su usmjerili drugdje, kako bi bili puniji njihovi džepovi.  Žumberak ima površinu 168 km2,  a državne granice sa Slovenijom 120 km. Žumberačka šuma se već 70 godina siječe, a kraj dobije vrlo malo. Potrebna je veća prisutnost županije, Grada Samobora i RH na planovima izgradnje vodovoda i cesta te potrebama u segmentu poljoprivrede. Žumberak dobiva mrvice, a politička elita sebi daje luksuz,a napaćeni narod dobiva malo ili ništa. Svakog dana sve više je nezaposlenih, proizvodnje nema, a mladi sve više žele van iz Hrvatske i to zato jer im je perspektiva nikakva. Mnogi pošteni su poginuli stvarajući ovu Hrvatsku,  a razni političari su doveli zemlju do kolapsa i od Bogom dane zemlje su stvorili trgovački centar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskočki spomenik u Grabru

u g

Žumberčani kao potomci slavnih Uskoka branili su i obranili granice Lijepe naše, a svojim radom, poštenjem, znanjem i kulturom mnogo su pridonijeli gradovima Samoboru, Zagrebu, Jastrebarskom…te su zaslužili više sredstava od svih insitucija za svoj rodni Žumberak. RH se maćehinski odnosi prema Žumberku, Slavoniji …, a to nije dobro za napredak i boljitak Lijepe naše. Demografska slika Žumberka je očajna, ali nažalost i cijele države Hrvatske.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 Odgovora na Žumberački k(raj) zaboravljen od nadležnih vlasti

  1. josip kaže:

    Kada bude više mladih obitelji živjelo u Žumberku sa djecom te da imaju prihode od poljoprivrede, turizma… ili radnog mjesta i da ima država daje poticaje, omogući djeci dobar i kvalitetan prijevoz do škole moći ćemo reći da ide na bolje. Ovo sve je šmikanje očiju i kraj malo oživi od travnja do listopada kada puno penzionera dođe živjeti zdraviji život u svoj kraj na svoje gazdinstvo,ali pravi pomak će biti tek kada mlade obitelji žive tamo 365 dana, privređuju za život, unapređuju svoja gospodarstva, trgovina, škola za djecu i adekvatan prijevoz budu dobri. Sa ovom poltičkom strukturom mi smo jako daleko od toga, šuma se siječe već xy godina i ništa nedobiva Žumberak,a nemamo čak ni pilanu. Preko granice sva slovenska sela su puna života,a kod nas koma.

  2. vesna kaže:

    Cesta za Svetu Geru očajna i na više mjesta ima drveća po cesti,a također vododerine i očito nikog nije briga za Žumberak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>