Žumberački Uskoci porazili tursku vojsku kod Svete Jane 1592.

svjana_308248176Usmena predaja o Uskocima iz Žumberka sačuvala je  uspomenu na bitku kod Svete Jane 1592. godine. Te godine je Hasan Paša Predojević haračio sa svojim turskim vojnicima po jaskanskom i okićkom kraju.  Pljačke i palež sela te odvođenje naroda u roblje izazvalo je strah kod lokalnog stanovništva.  Uslijed najgorih pustošenja Žumberački Uskoci odlučuju udariti po neprijatelju kako bi zaštitili staniovništvo jaskanskog područja,a osmišljen je i plan.

Sveta_Jana,_TuranjPokraj starog grada Turnja kod Svete Jane Uskoci su uz pomoć lokalnog stanovništva od kamenja i pruća izdradili veliku branu za potok te su na taj način stvorili umjetno jezero. Kako se grad Turanj nalazi u klancu okružen brdima , Uskoci su okolne šume postavili svoje postrojbe, te se pritajili.  U isto vrijemw Uskoci su poslali svoje izvidnike kao mamac Turcima.  Cilj je bio namamiti tursku vojsku u zamku kod Turnja gdje se nalazila većina uskočke vojske i narod iz okolnih Svetojanskih sela.

12483904_1094651070567051_1145767751_nGrb od obitelj Bubanović

Izvidnici su uspješno obavili svoj posao i Turci su, ništa ne sluteći, krenuli u potjeru za malom skupinom Uskoka prema Svetoj Jani. Kada se turska vojska predvođena akinđijama približila Turnju Uskoci su presjekli užad koje su držale brane i ogromni val vode potopio je Turke. Tada su na ostake turske vojske navali Uskoci iz šume te ih porazili.

 1075432_557760947661919_2974551144631718670_oTom prilikom zarobljen je akinđijski zapovjednik Musafa,a njega su Ukoci odveli prema Žumberku i kod sela Višoševići okovali ga u jednu drvenu kladu tako se i danas taj dio zove “Mustafina klada”. Okovani turski zapovjednik bio je primjer kako će završtiti oni koji budu napadali jaskansko i žumberačko područje.

grabarakDana 27. svibnja od 11 sati u Grabarku biti će održan Uskočki susret u znak sjećanja na veličanstvenu pobjedu Uskoka kod Svete Jane 1592.,a inicijator ovog skupa je vlč. Mile Vranešić. Grabarak je dio župe Grabar i iz tog sela je ponosna obitelj Bubanović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskočki spomenik

U samom Grabru postoji kod crkve sv. Ivana i i uskočki spomenik sa grbovima obitelji iz ovog kraja i važnim osobama iz ovog dijela Žumberka.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 Odgovora na Žumberački Uskoci porazili tursku vojsku kod Svete Jane 1592.

  1. vesna kaže:

    Prekrasna povijesna informacija i vidimo se 27.svibnja

  2. janko kaže:

    Valja se prisjećati naše uskočke povijesti i obilježavati obljetnice jer su naši preci bili ponosni i dični,a krv su proljevali za krst časni i slobodu zlatni i braneći kršćansku Europu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>