Žumberački vatrogasci čuvaju svoj zavičaj

FB_IMG_1525753579986

U Mjesecu zaštite od požara aktivna je i Vatrogasna zajednica Općine Žumberak, pa je u nedjelju održala redovitu godišnji skupštinu u Sošicama. Skupštinu je vodio predsjednik Zajednice Zdenko Petretić uz tajnika Damira Delišimunovića, zapovjednika Josipa Mahovlića predsjednika vatrogasnog društva iz Sošica Zdravka Radića. Gosti skupštine bili su predstavnici susjednih vatrogasnih zajednica iz 0pćina Krašić, Pisarovina i Klinča Sela te grada Ozlja, kao i načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak. Na skupštini je jednoglasno usvojen plan rada za ovu godinu i finacijski plan, a na kraju zasjedanja dodijeljena su priznanja za predani rad starijim članovima Zajednice.

FB_IMG_1525687386355

U nedjelju je također povodom  blagdana sv. Florijana u sošičkoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla održana prigodna misa za sve vatrogasce.

FB_IMG_1525749843007

Izvješće Upravnog odbora VZO Žumberak za 2017 godinu

U 2017.  godini Vatrogasna zajednica Općine Žumberak djelovala je kroz 5 vatrogasnih društava(Kostanjevac, Oštrc, Kupčina Žumberačka, Petričko Selo i Sošice ) s ukupno 247 vatrogasaca, od kojih su 112 izvršnih članova, 48 pričuvna, 7 počasnih, 72 pomažućih, te 8 članova vatrogasne mladeži. Upravni odbor vatrogasne zajednice Općine Žumberak u sastavku: Zdravko Petretić, Franjo Mahovlić, Zdenko Filipović, Ivan Zoretić, Marko Vlahović, Tomo Nosetić, Slavko Čučić djelovao je kontinuirano, putem sjednica i telefonskih sjednica te sastanaka i koordinacija užeg tijela: Predsjednik – Zapovjednik – Tajnik. Upravni odbor vatrogasne zajednice Općine Žumberak održao je 6 sjednica u Kostanjevcu kao sjedištu VZO Žumberak. O sjednicama su vođeni zapisnici koji su članovima Upravnog odbora dostavljani elektronskim putem radi verifikacije. Sve odluke Upravnog odbora donošene su u pisanom obliku i arhivirane. Razmatrana su pitanja vezana uz rad vatrogasne zajednice općine Žumberak, stanje u pojedinim vatrogasnim društvima i suradnja sa tijelima VZZŽ i HVZ.

FB_IMG_1525767864112

Kao posebno problematično ocijenjeno je slijedeće:

 Problem rada DVD Kostanjevac kao središnjeg društva i to zbog broja ispitanih vatrogasaca kao i zbog činjenice da je ovaj DVD deložiran iz prostorija i spremišta, uz prijetnju blokade
računa;

 Činjenica da Vatrogasna zajednica Općine Žumberak do danas nema zapovjednika i zamjenika zapovjednika sa položenim ispitom za vatrogasca s posebnim ovlastima, zbog čega je nad VZO Žumberak proveden nadzor po ovlaštenoj osobi;

  Problem dotrajalosti i neadekvatnosti vatrogasnih vozila i to zapovjednog vozila Škoda
Octavia i navalnog vozila TAM za koja je odlučeno da ih treba prodati i za postignutu cijenu nabaviti vatrogasnu cisternu.

 Problem obavljanja liječničkih pregleda za operativne vatrogasce i postizanje potrebnog broja operativnih vatrogasaca u skladu sa zakonom.

U pogledu suradnje sa Općinom Žumberak možemo utvrditi da Općina u skladu sa svojim
mogućnostima ispunjava materijalne obveze prema VZO Žumberak i podržava rad vatrogasaca, što je utvrđeno inspekcijskim nadzorom u mjesecu studenom 2017 godine. Ono što je ostalo otvoreno a smatramo to vrlo bitnim jest plan zaštite od požara kao temeljni dokument, koji nije aktualiziran i usklađen sa planovima susjednih VZO i VZG, čemu se nadamo u 2018 godini. Od značajnije nabave opreme u 2017 godini ističemo nabavu ručnih analogno – digitalnih radio stanica i jedne mobilne radio stanice za vozilo putem donacije.

U 2017 godini vrijedi istaći i međunarodnu vatrogasnu vježbu „Žumberak 2017“, u organizaciji DVD Petričko Selo i uz sudjelovanje DVD Kostanjevac kao središnjeg društva, DVD Gornja Vas (VZG Samobor), PGD Prekopa i PGD Kostanjevica na Krki iz susjedne Republike Slovenije. Komunikaciju sa tijelima VZZŽ i HVZ-a možemo ocijeniti kao dobru, zbog toga što smo postigli brzinu komunikacije putem e-maila a naši predstavnici nazočili su svim sjednicama VZZŽ i bitnim događajima. Isto zadovoljstvo možemo iskazati i o suradnji sa susjednim VZO i VZG. Zaključno, možemo konstatirati da je Upravni odbor VZOŽ u 2017 godini postupao u skladu sa svojim ovlastima i zadaćama propisanima Statutom VZOŽ i u skladu sa zakonom a članovi Upravnog odbora sudjelovali su vrlo aktivno u radu na čemu im se zahvaljujem.

Tajnik VZOŽ, Damir Delišimunović, mag.iur

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>