Žumberčani iz Samobora hodočastili u Podmilačje kod Jajca

Grkokatolicka-liturgija-u-PodmilacjuU subotu 20. svibnja 2017. godine u bosansko-hercegovačkom svetištu sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca po prvi puta u povijesti služena je grkokatolička liturgija. Litugijsko slavlje u Podmilačju predslavio je tajnik Prezbiterskog vijeća hrvatske Križevačke biskupije o. Daniel Vranešić. Povodom bogoslužja na bizantsko-hrvatskom obredu u Podmilačje su pristigli i hodočasnici iz Hrvatske u dva autobusa, a liturgiju su pjevanjem uveličali članovi Kora Presvete Bogorodice iz Samobora. U svojoj propovijedi o. Daniel je istaknuo posebnu važnost molitve za djecu i za bolesne što već stoljećima karakterizira svetište u Podmilačju. “Takva nam mjesta trebaju. Mjesta na kojima će roditelji posebno moliti za svoju djecu, mjesta na kojima ćemo se kao Crkva moliti za sve naše bolesnike. Osim zajedničke molitve Crkve danas na ovome svetome mjestu, posvećenom molitvama tolikih hodočasnika, mi molimo i svaki pojedinačno za svoje potrebe. Svi vi danas okupljeni u ovoj crkvi znate u svome srcu zašto ste došli u svetište. Došli ste živom vjerom tražiti uslišanje svojih molbi i prošnji. Čvrsto vjerujte da Bog uslišava po zagovoru svetaca, a to čini stoljećima i na ovome mjestu”- zaključio je propovjednik. Po završetku liturgijskog slavlja kao znak trajne povezanosti između Hrvata grkokatolika i i ovoga mjesta svetištu u Podmilačju darovana je ikona sv. Ivana Krstitelja. Hodočasnici iz Hrvatske su nakon liturgijskog slavlja u Podmilačju posjetili znamenitosti starog kraljevskog grada Jajca, a zatim su nastavli put prema Bihaću.

Zumberčani-u-Rakovici-kod-vlc-Andrije-KekicaNa povratku su hodočasnici posjetili i župu sv. Jelene u Rakovici kod Slunja kojom upravlja grkokatolički svećenik o. Andrija Kekić. (IKA)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>