Žumberčani u Domovinskom ratu

Pilot Miroslav Peris

pilotOvaj junak rođen je 01.veljače 1961.godine od roditelja Ilije i Dragice rođene Boić koji su iz Sošica. Miroslav je završio osnovnu školu u Karlovcu, a srednju zrakoplovnu u Mostaru. Zvanje vojnog pilota usavršio je u Puli i Zadru. Bihać mu je bilo prvo radno mjesto i bio je najbolji đak u svojoj klasi. U Karlovcu se oženio Snježanom rođenom Vučić i iz tog braka se rodio sin Ivan. Kada je u Hrvatskoj započeo rat, većina hrvatskih pilota nastojala je prijeći na hrvatsku stranu. Miroslav je bio jedan od tih i prešao je 1991. god., te se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Kobnog jutra 14.rujna 1993. god. Miroslav se javlja dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu i Karlovcu. Vraćajući se s borbenog zadatka njegov zrakoplov nažalost bio je pogođen i život mladog i hrabrog hrvatskog pilota se ugasio. Uz visoke počasti ovaj hrabri uskok s najvišim časničkim kadrom HRZ-a i mnoštvo rodbine i prijatelja pokopan na hrnetićkom groblju u Karlovcu. Ispraćaj posmrtnih ostataka ovog hrvatskog viteza predvodili su grkokatolički svećenici Nino Kekić, Mile Vranešić , Željko Pajić i rimokatolički župnik Marko Dujam.

v_1137U Sošicama 26.05.2012. god. otkrivena je bista Našem pilotu, a čije su postavljanje inicirali rodbina i Žumberčani.

????????????????????????????????????

Otkrivanju su nazočili Mirini suborci, rodbina, mnogobroji Žumberčani, predstavnici vlasti i ministar branitelja Predrag Matić. Bistu je izradio kipar Petar Ujević iz Samobora.

__________________________________________________________
NIKICA BURIĆ-ČOKOT
Vukovarski heroj rodom je iz Žumberka i to sela Sopote , a tamo je proveo prvih desetak godina života, te pohađao školu u Sošicama. Nakon toga sa roditeljima i sestrom, seli u Samobor i završava osnovnu i srednju školu. Početkom 1991. godine uključuje se u HV i to kao pripadnik 204. brigade. Dozapovjednik na Sajmištu, važnoj točki obrane grada, bio je tada Nikica Burić Žumberčan koji je stao 1991. god. u obranu Hrvatske na njenom istoku.

Skupina koju je predvodio Burić krenula je zadnja u proboj 18. studenog , a svuda oko Vukovar su bili tenkovi i naoružani četnici. Taj proboj grupe pukovnika Burića je bio težak i probijalo se sporo i prvo preko Bogdanovaca i Nuštra prema Vinkovcima. Za vrijeme proboja padala je i kiša i to je skupini oko Burića pomagalo u proboju. Taj put od Vukovara do Vinkovaca, a to je inače udaljenost od dvadesetak kilometara, trajao je dvije noći i jedan dan. U proboju je dosta ljudi stradalo od strane neprijateljske vojske. Nikica Burić – Čokot je 16. studenog 1991. srušio zadnji oklopni transporter u Vukovaru.

Godine 1992. Burić je ranjen i nakon ranjavanja uspješno se oporavlja i nastavlja raditi u HV. Nakon rata bio je zamjenik zapovjednika vojarne u Samoboru. Nikica Burić danas je u mirovini i živi u Samoboru, a navrati često i do svog rodnog Žumberka. Hvala njemu i svima drugim braniteljima koji su stali u obranu istočnih granica Hrvatske.

U obrani Vukovara poginula su dvojica Žumberčana: Petar Šinković, kao pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi” i Zdravko Vuković, kao pripadnik 204. Vukovarske brigade. Više o ovoj dvojici mladića napisali smo na našem portalu 23.09 i 31.10.2011.godine.

______________________________________________________

ZDRAVKO VUKOVIĆ

U obrani Vukovara ostavio je život Žumberčan, Zdravko Vuković iz mjesta Tisovac, župa Mrzlo Polje. Ovaj mladiće rođen je  07.09.1967., a poginuo u obrani Vukovara 01.11.1991. i to kao pripadnik 204. Vukovarske brigade. Sahranjen je na groblju Mirogoj i uspomenu na njega čuvaju njegovi najbliži (sestre i brat), te suborci. Pokojnikovi roditelji su otac Nikola i majka Marija rođena Smičiklas, a koja je iz mjesta Sopote (župa Sošice).

______________________________________________________

Milan Rapljenović

Scan71Milan Rapljenović je kao pripadnik 2.gardijske brigade “Gromovi”, poginuo u Sisku-07.10.1991 i pokopan je na samoborskom groblju – Otruševac. Ovaj Žumberčan rođen je 5.3. 1968. god., a potječe iz Stojdrage. Bila mu laka hrvatska zemlja, počivao u miru!

_______________________________________________________

Petar Šinković – Peco

peco2_vukovar-grob-222_largeČasnik 1. gardijske brigade”Tigrovi”, Petra Šinković iz Žumberka (Željezno) poginuo je 1991. u Vukovaru. Hrabri satnik izgubio je život u gradu heroja Vukovaru i s ponosom i tugom sjećajmo se poginulog viteza koji je svoj život položio na oltar Domovine. Grob ovog žumberačkog mladića koji je otišao u najljepšim godinama je na groblju u Podžumberku.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/identificirali-su-ga-po-kljucu-od-kuce-nadjenom-u-pancirki-476604 – www.vecernji.hr

287501_458623170844820_1827438199_o
Župa Pribić je imala 02.09.2012.  veliku svečanost i pobožni narod iz Pribića i okolnih sela, Krašića i Žumberka… nazočilo je u nedjelju 02. rujna u Dolu kod crkve Majke Božje Dolske svečanom otkrivenju spomen – ploče u čast trojici poginulih pripadnika Hrvatske vojske i policije koji su među prvima podarili svoj život za obranu Hrvatske. Stradali heroji su: Ivica Žalac i Dražen Žalac iz Kostela Pribićkog, a Dražen Vrapčević iz Okruga (Miranjac).
Svečanosti su uz domaćega župnika velečasnoga Stjepana Dijaneš nazočile obitelji poginulih branitelja, vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac koji je i blagoslovio spomen-ploču, svećenici (Nikola Bucković i Nenad Krajačić), načelnik Općine Krašić Josip Petković,  vijećnici u općinskom vijeću,  prvi zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrova i bivši načelnik GS oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić, predsjednik udruge veterana 1. gardijske brigade brigadni general Tomo Medved, predstavnik grada Jastrebarskog Bernart, predstavnici udruga i branitelji, te brojni vjernici, pjevački zbor iz Slavetića i DVD Pribić.
Nakon svečanog otkrivanja održano je misno slavlje u prelijepom svetištu Majke Božje Dolske. Pribićki kraj ponosi se što je dao kardinala Kuharića i trojicu pripadnika Hrvatske vojske,a koji su ugradili svoje živote u temelje RH. Spomen-ploču podigla je župa Pribić i Općina Krašić. Nakon mise u vatrogasnom domu bio je ručak za sve uzvanike, a vrijedni vatrogasci Pribića pobrinuli su se za ugostiteljsku ponudu.

dol3Svake godine na Malu Gospu oda se počast za hrvatske branitelja u Dolu, a dio Okruga nosi ime po Draženu Vrapčeviću.

____________________________________________________

ŽUMBERČANI GRKOKATOLICI U BORBI ZA HRVATSKU

God. 2010. napisana je  knjiga od autora Zdravka Dizdar o Žumberčkim Uskocima od prvih doseljenja pa do današnjih dana. Autor na početku govori o našim precima koji su se hrabro i neustrašivo borili protiv osvajača Osmanlija. Uskoci iz Žumberka su se dokazali na bojištima širom Europe.

žbNajveći dio ove opširne publikacije je posvećen hrabrim Uskocima (Hrvatima-grkokatolicima) iz Žumberka koji su u domovinskom ratu stali u obranu Lijepe naše. Izdavač ove publikacije je Žumberački krijes, a može se nabaviti u svim crkvama u Žumberku i u našim crkvama u Zagrebu, Samoboru, Berku, Jastrebarskom i Karlovcu .

______________________________________________________

Sjećanje na Silvija i Miljenka Hranilović

silvioObilježena je 21. obljetnica oslobođenja općine i grada Jajca. Hrvatske vojne snage oslobodile su hrvatski kraljevski grad Jajce u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral, 13. rujna 1995. godine. U vojnoj operaciji „Maestral“ u kojoj je oslobođen ovaj kraljevski grad najveći doprinos dali su upravo pripadnici 81. virovitičke gardijske bojne, no tom prilikom poginuli su: satnik Ivica Sreš, te časnički namjesnici: Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović.

mh

Miljenko Hranilović živio je u Zagrebu i bio je student Kemijsko biološkog fakulteta, a u 153. velikogoričku brigadu uključio se odmah po njezinom osnivanju 3.10. 1991. Kao pripadnik ove brigade poginuo je 31.12. 1991. godine.

Silvio i Miljenko po svojim očevima potječu iz Sošica na Žumberku, a ova uskočka obitelj dala je niz velikih ratnika (Petar i Oskar Hranilović), biskupa, pjesnika, hrvatskih domoljuba i više učenih ljudi.

__________________________________

Heroj Domovinskog rata – Dražen Žalac

Dana 22.05. 1992. godine život je na oltar Domovine položio heroj Domovinskog rata, Žumberčanin Dražen Žalac. On je kao zapovjednik voda u 2. bojni 1. gardijske brigade “Tigrovi” sudjelovao u akcijama deblokade Dubrovnika na Južnom bojištu. Sa suborcima je 20. svibnja oslobodio sela Dužica i Donja Trebimlja.

Na uspjehe hrvatskih snaga, srpska vojska odgovorila je žestokom minobacačkom i topničkom vatrom. Od te vatre smrtno je stradao Dražen Žalac, a još su trojica gardista bila ranjena. Poginuo je 5 dana prije 22 rođendana. Pokopan je na mjesnom groblju u Dolu, župa Pribić. U rujnu 2012. otkrivena je spomen ploča na crkvi u Dolu njemu, Ivici Žalcu te Draženu Vrapčeviću. (Borna Marinić)

dražen zalac

___________________________________________________

Spomenik braniteljima u Stojdragi

IMG-20231231-WA0019

______________________________

Vukovarski heroj – porijeklom iz Žumberka

FB_IMG_1590146990401

Milorad Beg (04.02.1950 – 19.11.1991) krim inspektor, djelatnik PP Vukovar. Na ratnom položaju u policijskoj postaji obavljao poslove analitike, obrade i kriminalističkog istraživanja privedenih i osumnjičenih osoba. Po neprijateljskom zauzimanju grada zarobljen i ubijen 19. studenog 1991. Ovaj hrvatski branitelj vuče porijeklo iz Žumberka. (I.H.)

8 Odgovora na Žumberčani u Domovinskom ratu

 1. tomo kaže:

  Budimo ponosni na njih.

 2. branka kaže:

  Korisne informacije i u Domovinskom ratu Žumberčani su dokazali svoje herojstvo i obranili Lijepu našu.

 3. goran kaže:

  Svima čestitam Dan državnosti i sjetimo se naših branitelja i njihovih žrtava.

 4. vesna kaže:

  SJETIMO SE NA SUTRAŠNJI DAN SVIH NAŠIH STRADALIH RATNIKA

 5. dragica kaže:

  Sjetimo se naših branitelja i grada mučenika Vukovara, Škabrnje i ostalih mjesta stradanja u RH.

 6. Tomo kaže:

  Uvijek na braniku domovine.

 7. boris kaže:

  Uvijek smo branili i obranili ove prostore od osvajača.

 8. marko kaže:

  Lokalni čelnici zaboravili obići Dol, Podžumberak i Sošice 5.8. , te odati počast žumberačkim braniteljima…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>